راستا نیوز – وبا یک بیماری حاد اسهالی است که توسط میکروبی بنام ویبریوکلرا ایجاد می شود ، این میکروب ازطریق خوردن آب آلوده پس از عبورازمعده درروده تکثیرپیدا کرده و موجب ترشح سم و افزایش دفع آب و املاح از دیواره روده می شود که با علامت اسهال همراه است .
بنابراین میکروب از طریق مدفوع انسان در محیط پخش می شود و آب و غذا را آلوده می کند . شایع ترین راه های ابتلاء به بیماری ، مصرف آب و غذای آلوده است
منابع شایع بیماری : عامل بیماری وبا در آب ، محیط های مرطوب ، میوه و سبزی ، صدف دریایی و گوشت زنده می ماند ولی تحمل چندانی نسبت به خشکی و نور آفتاب نداردوبا جوشاندن آب به مدت ۱ تا ۳ دقیقه ازبین می رود و منبع بیماری وبا ، آب و غذای آلوده به مدفوع انسانی است . به لحاظ مقاوم بودن عامل بیماری به یخ زدگی قالب های یخ آلوده جزو منابع بیماری می باشند
علایم بیماری :
اسهال آبکی شدید با دفعات اجابت مزاج غیر قابل شمارش
نبودن دل درد و دل پیچه
استفراغ بدون حالت تهوع قبلی
فقدان تب
عطش فراوان
فقدان خون در مدفوع
گرفتگی عضلات پشت ساق پا
اولین شکایت بیمار احساس پری و غرغرشکم است و سپس اسهال شبیه به آب برنج بدبو دیده می شود
نحوه سرایت بیماری وبا :
آب آلوده به مدفوع
آشامیدنی و خوراک آلوده مانند : سبزی ها و میوه هایی که با آب آلوده شسته شده اند و آلودگی غذاهای پخته شده بعد از تهیه
تماس مستقیم دست با ترشحات اسهالی بیماروبایی
موارد پیشگیری :
جوشاندن ۱ تا ۳ دقیقه ای آبی که از سلامت آن اطمینان ندارید
شستشوی دست با آب و صابون قبل از غذا وبعد از اجابت مزاج (با دقت به مدت ۱۰ تا ۱۵ ثانیه )
خودداری از خریدهرگونه مواد غذایی وخوراکی از دست فروشان
سبزیجات و میوه جات را به روش زیر ضدعفونی کرده وسپس مصرف نمایید
مرحله اول (پاکسازی )
میوه ها و سبزی ها را پاک نموده ، گل و لای آنها را برطرف کرده و با آب سالم شستشو دهید
مرحله دوم (انگل زدایی ):
در یک ظرف ۵ لیتری آب ، به ازای هر لیتر آب ۳تا ۵ قطره مایع ظرفشویی به آن اضافه کنید ، میوه و سبزی ها را به مدت ۵ دقیقه در آن نگه دارید سپس با آب سالم شستشو دهید
مرحله سوم (ضد عفونی)
نصف قاشق چایخوری (۱گرم ) پودر پرکلرین ۷۰ درصد را در ظرف ۵ لیتری آب ریخته ، کاملا حل کنید سپس میوه و سبزی ها را برای مدت ۵ دقیقه در این محلول قرار دهید
مرحله چهارم (شستشوی نهایی )
میوه و سبزی ها را با آب سالن و بهداشتی کاملا شستشو داده و مصرف نمایید.
کریم اباذری